måndag, januari 15, 2007

Vänsterns missuppfattning av marknadsekonomin

Kapitalism är ett system som grundas på äganderätt och ett frivilligt utbyte av handel och tjänster. Det är ganska självklart, för de flesta. Men inte för vissa grupper inom vänster. De tycks tro att kapitalism handlar om att staten hjälper och stöttar storföretagen eller att storföretagen kontrollerar staten.
Men ett system där staten används för att försvara storföretagens intressen är inte en kapitalistisk marknadsekonomi. För i en marknadsekonomin ska staten endast upprätthålla lagen och inte försöka hjälpa eller stjälpa några företag.

De system där staten aktivt har hjälpt storföretagen att upprätthålla monopol och sett till att inga småföretag kan tjäna mycket pengar återfinns i vissa fascistiska diktaturer och sorgligt nog i Sverige. I Sverige tvingas småföretagarna följ ett många olika regleringar och skatterna tynger ner dem. Det är ingen slump att nästan alla framstående företag i Sverige är gamla.
De kunde startas innan Sverige blev en äkta förmyndarstat och har sedan dess överlevt.

I ett kapitalistiskt system kan alla starta ett företag och det företag som folk köper mest ifrån blir mest framgångsrikt. Så de vänstermänniskor som vill visa att kapitalismen går ut på att upprätthålla storföretagens framgång och rikedom, är fel ute. Om storföretagen och staten håller varandra hand i hand påminner det mer om exempelvis Nazityskland än Hong Kong när det var självständigt.