torsdag, januari 11, 2007

Jag gillar mycket i USA. Det finns också mycket jag ogillar i USA.
Howard Zinn däremot tycks bara ogilla saker i USA. Han har också skrivit en bok om det, som betraktas som en historiabok, men i mina ögon mer verkar vara en propagandabok.

Bokens namn är "Det amerikanska folkets historia". Han hävdar att den handlar om kampen mellan makten och medborgarna. Med medborgarna menar han främst invandrare, kvinnor, svarta, indianer och arbetare. Makten verkar i sin tur vara alla som tjänar pengar eller andra saker som Howards socialistiska hjärna tycker är Fel med stort f. Samt alla som är vita, hetrosexuella män som inte haft oturen att födas längst ner på samhällsstegen.

Det är inget fel att peka ut de problem som USA har eller de ondskefulla gärningar som begåtts där, tvärtom man borde nämna sådant om man skriver en historiabok om USA. Men om man gör det borde man ta upp fördelarna också.
Howards bok tar dock bara upp nackdelar och problem där, samt gör sitt bästa för att visa hur ondskefullt USA är. Han säger att revolutionen bara handlade om att ge en elit makten och att den elit förtryckt alla sedan dess, att varenda gärning USA gjorde bara har handlat om att stärka deras makt.

Howard har något av en marxistisk historiasyn och tror att denna elit har slagits med "folket" i alla året, att det har varit klasskamp och folkkamp och gud vet vilka kamper. Men här missar Howard något.
Han tycks ha glömt bort t ex Andrew Canreige som kom som fattig immigrant från Irland och blev en av USAs rikaste män. Han började som en invandrare och arbetare men stretade upp sig i samhället. En sådana historia var inte möjlig i något annat land på den tiden. Men tack vare en kombination av intelligens, tur och skicklighet lyckades han. Det är beundransvärt och ett fint exempel på att USA är en meritokrati.
Det handlar inte som Howard säger om fattiga mot rika, utan alla har en chans att bli rika.

Amerikanska folket är förmodligen det folk i västvärlden som har varit svåraste att väva in i någon slags vi mot dem känsla och klasshat. De har inte velat ha en unken socialistisk planekonomi eller förtryckande kollektivismen, de har varit fria och framgångsinriktade.
The American Dream om att gå från rags to rich är riktigt vacker och det är fler amerikaner som har trott på den än på en marxistisk revolution.

USA må ha gjort sina misstaga och ondskefulla gärningar men den grundläggande konstituationen är det vettigaste politiska verket som någonsin skapats. The Bill of Rights visar också vilka rättigheter folket och det är dessa rättigheter USA har varit uppbyggd på i hundratals år.
Det samhälle Howard stödjer har redan testats i Sovjet, de fd össtaterna, under Maos period i Kina och på Kuba. It didn't go well...

1 Comments:

Blogger Tobias Struck said...

Kid. USA har en frisk grund, det är sant.

7:26 em  

Skicka en kommentar

<< Home