söndag, januari 28, 2007

Den västerländska kulturen

Jag pratar mycket om den västerländska civilisationen och varför den måste skyddas, and so on. Nu ska jag definera vad den västerländska kulturen egentligen är. De viktigaste elementen i vår västerländska civilisation är följande.
1. En tro på framsteg och utveckling, som inte låter sig hindras av dåliga traditioner. Många tekniska innovationer och framsteg inom konst, musik, vetenskap och ekonomi har kommit från västerlandet.
2. En tro och vilja att skydda mänskliga rättigheter. De har i väst respekteras mycket mer än i många andra kulturer.
3. Förväntan av personligt ansvarstagande och att man borde ta hand om sig själv.
4. Respekt för grundläggande friheter som inte får inskränkas.
5. Motstånd mot att valda representanter inte får utnyttja sin makt till att själva göra sig rika.
6. Kärnfamiljen som grund, istället för den utvidgade familjen som finns i andra kulturer.

Den västerländska kulturen grundar sig på det antika Grekland (främst filosofin), det antika Rom (speciellt romersk lag) och kristendomen. Sedan renässansen och upplysning har också sekulär humanism och den vetenskaplig metoden varit viktiga delar.
Västerlandet har också frambringat the rule of law, istället för ett system uppbyggt på heder.

Västvärlden har bevittnat födelsen av de flesta politiska ideologier, skapat många nyttiga uppfinningar, varit först med ett flertal friheter som yttrandefrihet, samt tryck- och pressfrihet och är även födelseplatsen för den kapitalistiska marknadsekonomin.
Boktryckarkonsten, geväret, bilen, flygplanet, tv:n, datorn och många flera uppfinningar har skapats här i väst. Om man skulle sätta upp en lista över de allra största genierna mänskligheten skådat under de senaste 5000 åren skulle västvärlden ha många fler än världens övriga civilisationer.
Vetenskapsmän, författare, konstnärer, filosofer... Väst är överlägset i det mesta.

Att vilja bevara och skydda en kultur som varit friare och rättvisare än alla övriga, är inget fel. Att vilja vakta en ärorik civilisation, är inget fel. Att vilja bekämpa de krafter som vill ta ifrån väst dess frihet och framsteg, är inget fel.

De socialister som vill ta ifrån oss det välstånd vi fått genom kapitalism, gör fel, de terrorister som vill förinta vår kultur gör fel, de politiker som vill hindra vår frihet och ta ifrån oss våra rättigheter, gör fel och de människor som bara försöker svartmåla västerlandet med deras ilskna lögner om att vi bara är imperalister, rasister och gud veta vad, gör fel.

Men socialism, islam och statens makt kan aldrig kväva den frihet som västerlandet har skapat. Åtminstone hoppas jag det.

7 Comments:

Blogger Tobias Struck said...

Kid. Jättebra sammanfattning. Men vi har vissa interna utmaningar också, exempelvis skatterna, invandringen från den fattiga världen, kapital som flyttar med profitintresset och miljöförstöring.

9:07 em  
Blogger LiberalKid said...

Ja, det finns många problem som den liberala rörelsen står för. Men det är också tack vare problemen folk kanske förstår att socialdemokratin inte är godheten personifierade.

10:23 em  
Anonymous Anonym said...

Struckmeister: ser gärna att du skriver om miljö på din blogg.

Liberalglin: vad anser du om det indoeuropeiska kulturarvet?

2:22 fm  
Blogger Tobias Struck said...

Intresserad. Spännande. Jag kom just från toaletten, där jag läste i tidningen om Al Gore-filmen En obehaglig sanning. Funderar på att skriva litet om växthuseffekten, som jag har en känsla av är en stor bluff. Vulkaner spyr ur sig mer koldioxid än bilar. Och under stenåldern odlade folk druvor i Norden: Temperaturen går upp och ned. Tror att växthuseffekten är en bluff för att hålla folk i räta led.

Vad anser förresten DU om det indoeuropeiska kulturarvet?

3:06 fm  
Blogger LiberalKid said...

Intresserad: Jag anser att det indoeuropeiska arvet är en viktig del av vår tradition och borde bevaras.

6:25 em  
Blogger Hossein Nayebagha said...

Oj oj... Jag trodde först att du var ironisk om att du är tretton, men det verkar stämma. För du har verkligen inte många rätt.

Ditt första problem är beskrivningen av detta "Västerlandet" som de facto inte existerar. Nu finns det andra som använder det begreppet. De är ute och cyklar. Däremot drar de inte lika många korkade slutsatser som du gör.

Att dra paralleller mellan antika Grekland och Rom och försöka sätta det i nån typ av västerländsk kontinutitet, där de ledande krafterna i modern tid heter Storbritannien, Frankrike, USA, Tyskland etc., håller inte av det enkla faktum att under antiken var Rom och Grekland MEDELHAVSKULTURER som kommunicerade och inspirerades av nordafrikanska och asiatiska länder i området.

Vad gäller framsteg inom de olika områden som du nämner kan det ju fan inte bero på att de skedde i världens rikaste och därmed ledande länder från och med medeltidens slut och framåt? Att sånt inte ens snuddar din hjärna är ju helt fantastiskt.

Mänskliga rättigheter... Förutom att man skickade folk till koncentrationsläger på grund av deras etnicitet.

Kärnfamiljen. Det här känns iofs som ett värdeneutralt påstående, men du har ännu en gång fel. För det första heter det bara familj. Det andra kallar man för släkt. För det andra faller din teori här helt och hållet på att familjesynen i många östländer, till och med Italien, har mer gemensamt med länder från mellanöstern, än den som råder i Sverige till exempel.

Punkt 3 känns bara överflödigt. Vilken jävla kultur har inte den uppfattningen då? 4 godtyckligt. 5 låter som något meningslöst som du bara har hittat på för att öka antal punkter.

9:19 em  
Blogger LiberalKid said...

Vilka länder idag är det som använder mest av den grekiska filosofin och den romerska lagen?
Västerländska länder!

Ja, att alla upptäckter skedde i världens rikaste länder stämmer och det finns ett sammanband. Men dessa länder var västerländska och de var rika eftersom de satsade på frihet och kapitalism, istället för att hålla sig kvar i några gamla förtryckarsystem.

I helhet har mänskliga rättigheter respekteras mer i västländer än i andra kulturer och det är idag i västländer som mänskliga rättigheter har allra högst värde.

Jag tänkte faktiskt inte på östländerna när jag skrev om västlandet.
Hmm... Det är möjligt att du har rätt när du säger att familjesynen i Italien är som i många nordafrikanska och arabländer. Isåfall är kärnfamiljen kanske inte viktiga i hela västerlandet, utan endast i de anglosaxiska, centraleuropeiska och skandinaviska länderna.

1:43 em  

Skicka en kommentar

<< Home