lördag, augusti 19, 2006

Ségoléne Royal - puh, vilket jobbigt namn

Frankrike. Ett land jag associerar med vin, intellektuella, USA-hat och något av de sämsta politiska partierna i Västeuropa.
Deras "högerpresident" Jacques Chirac (har dom någon slags tävling, med att döpa sina barn till svåra namn?) har under sin regeringstid; protesterat mot Bush, givit vika för ungdomsprotesterna, satsat över 1 miljard kr på att förfranska internet och visat prov på den där dryga gaullianska stoltheten som franska högern verkar gilla.
Frankrikes vänstergalningar, verkar skrämmas av sin främsta kandidat, Ségoléne Royal. Hon har pratat väl om Tony Blair och verkar vilja satsa på lag och ordning.
Phmmf..? Lag och ordning låter ju snarare konservativt än socialistiskt. Fast det hjälper henne kanske att sno åt sig röster från måga fransmän. Le Pen är ju ett exempel på att grodätarna verkar digga nationalism och lag och ordning.
Fast Royal har ju högerns favoritkandidat Nicola Sacrozy som motståndare. För att lägga min föga proffesionella gissning, så tror inte jag han är mer åt höger än nuvarande Chirac.
Så, fransmännen får välja mellan pest eller kolera, ungefär som resten av världen.