söndag, maj 07, 2006

Nätverket för Medial Mångfald? Bara namnet låter konstigt

Alexander Chamberland, språkrör för Grön Ungdom har nu grundat Nätverket för Medial Mångfald. Deras punkter är såklart att påpeka att 90 procent av dagstidningarna är borgerliga, att Sveriges media sammanlagt ägs av fyra företag, etc. Okej, blir ni nöjda om vi säger att Sveriges media är ondskefullt styrt av företag, att de kontrollerar våran världsbild och att Sverige måste göra lagstiftning mot ägarkoncentration?
Även om det gör Alex och Co upprörda väljer faktiskt det svenska folket vilka tidningar de ska läsa. Vill de läsa borgerliga tidningar gör de det, vill de läsa extremvänsterns tidningar gör den det. Så Alex får grunda en tidning som ska sprida alla hans åsiker och om de är vad folket tycker, kommer de att köpa den. Men privata intiativ uppskattas kanske främst när det gäller revolutioner, krossade skyltfönster och demonstrationer.
Alexander hävdar i sin debattartikeln som han nu har inskickad i Aftonbladet (hmm, kritisera median i median, visar ju verkligen vilket åsiktmonopol de har! Eller vänta lite...) att staten ska stifta lagar mot ägarkoncentration. Enligt han kan Rupert Murdoch köpa upp median, förutom public service och sedan propagandera för sina åsikter. Men, då kan ju bara människor gå ut och grunda egna tidningar för folk köper faktiskt de tidningar de vill. För om Murdoch köper upp Aftonbladet och skriker ut de allra sjukaste åsikter, hur länge är den landets största tidning?
Så för mig verkar det som att Alexander mest är irriterade över att folk faktiskt köper de 90 procent av borgerliga tidningarna och tycker staten ska göra något åt det! Ja, han kan i alla fall vara säker på att hans parti matchar hans åsikter.