söndag, augusti 20, 2006

Ondska

Världen är inte bara svart och vit. Den är mer komplicerade än så, men samtidigt...
Det finns vissa saker som är så avskyvärda, så lågt stående att det bara finns ett ord för dom; ondska. Föräldrar som slår sina barn, personer som betraktar andra som mindre värda pga ras, klass eller trosuppfattning.
När jag pratar om ondska, blir jag nästan fanatisk. På vissa sätt kan jag vara hatisk mot verkligen onda människor. Människorna som klädde av andra människor nakna, ställde upp dom på led och sköt skott efter skott. Sånt gjorde tyska soldater mot judar. Föräldern som tvingade sitt barn att äta avföring, kallade honom Det, misshandlade honom och tvingade honom att göra hushållsysslor. Sådana människor förtjänar döden.
Hatiskt? Ja, det kanske det är... Men faktum kvarstår - det finns ondska som måste förintas.

4 Comments:

Blogger Tobias Struck said...

Det brinner en eld i dig. Det är en klar låga. Du älskar rättvisa och hatar förtryck. Då är ditt hat lika gott som din kärlek. De onda är de som vill ha orättvis makt. De KRÄVER lydnad, mat eller kanske sex - men sådant BYTER en rättvis till sig FRITT. Sådant skall ingen kräva av en annan. En rättvis kräver bara att bli lämnad i fred och få frihet att byta. Du har rätt. Vi måste brinna klart och starkt som du, vi väktare av den rena ängelns triangel. Vårt nödvärn måste vara rent och hårt.

4:11 em  
Blogger LiberalKid said...

Och jag som aldrig trodde någon skulle säga att hat var lika gott som kärlek. = D Även om det var i en speciell fråga

7:26 em  
Blogger Tobias Struck said...

Utan hat är kärleken orättvis. Om du älskar dig själv, så skall du hata dina fiender. Om du älskar någon, så hata de som vill honom illa. Hat är en positiv känsla i en rättvis själ: Den definierar din kärleks värde.

7:58 em  
Blogger Tobias Struck said...

Lundensis. Moi? Jag gillar Lund.

12:23 fm  

Skicka en kommentar

<< Home